Sindikalno aktivistički vikend i Izborna skupština Sekcije mladih SSSH

Sindikalno aktivistički vikend i Izborna skupština Sekcije mladih SSSH

U Stubičkim toplicama 6. i 7. prosinca održan je sindikalno - aktivistički vikend te Izborna skupština Sekcije mladih SSSH.

Sindikalno - aktivistički vikend za mlade organizirala je Sekcija mladih SSSH uz podršku Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Zaklade Friedrich Ebert (FES).

 Kao ciljevi programa istaknuti su: povezivanje i umrežavanje mladih aktivista iz različitih sindikata udruženih u SSSH, educiranje o radničkim pravima i njihovim povredama (posebno radničkih prava mladih), izgradnja vještina za sindikalno-aktivistički rad, analiza djelovanja sindikata u različitim sektorima kao i upoznavanje s promjenama na tržištu rada te važnosti sindikalnog organiziranja mladih radnika.

Uz edukacijski dio programa organizirana je Izborna Skupština Sekcije mladih SSSH na kojoj se prvog dana raspravljalo o ulozi mladih u sindikatu i društvu, na koji način biti aktivan, kako uskladiti obveze mladih radnika s njihovom željom za sindikalnim aktivizmom i na koje načine razvijati i usmjeriti mlade volontere da rade na izgradnji sindikata. Osim toga, razvijali smo alate doprinosa radu Sekciji mladih SSSH kao krovnoj organizaciji mladih naših udruženih sindikata.

Drugog dana iznosili smo primjere pozitivne prakse i politike vezano za mlade na tržištu rada (Tea Jarc - mladi Plus, Sven Janovski - Mreža mladih Hrvatske i Valentina Juketa koja nam je pričala o radničkoj borbi i organiziranju sindikata na primjeru fakulteta iz SAD-a).

U nastavku je Marko Kovač iz IDIZ-a predstavio Istraživanje mladih u Hrvatskoj koje je financirala Zaklada Friedrich Ebert.

Na Izbornoj skupštini izabran je sedmeročlani Izvršni odbor te novo vodstvo Sekcije mladih SSSH:Ana Šer - predsjednica (EKN), Josip Šoštarek - potpredsjednik (SMH-IS) i Lidija Milković - izvršna tajnica (SOMK).

Pravilima rada je propisana procedura da svi sindikati koji su imali predstavnike na Skupštini automatizmom imaju i predstavnika u Izvršnom odboru mladih SSSH pa je ispred STUH-a u novi Izvršni odbor Sekcije mladih SSSH izabrana Katarina Brnić.

Program je vodila i modelirala Nediljka Buklijaš, stručna suradnica za edukaciju i mlade i Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo, uz podršku i gostovanje vanjskih suradnika iz Mreže mladih Hrvatske te drugih partnerskih organizacija. Podršku mladima izrazio je i predsjednik SSSH Mladen Novosel, savjetujući mlade u njihovom daljnjem radu.

 

Katarina Brnić

Ivan Blažević

Kolektivni ugovori

  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete