Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih

Migracije mladih: Kretanje naprijed
Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je u prošlom stoljeću ali ne tako davne 1999. godine.  Dana 17. prosinca Generalna skupština Ujedinjenih naroda u svojoj rezoluciji je prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da će 12. kolovoza biti proglašen Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine s drugom temom. Ovogodišnja tema je Migracije mladih: Kretanje naprijed
Ciljevi Međunarodnog dana mladih su:
u društvu podići svijest o mogućnostima i rizicima povezanima s migracijom mladih
omogućiti razmjenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja o mladima i migraciji
potaknuti mlade da javno raspravljaju o svojim migracijskim iskustvima ukoliko ih imaju
Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu. Mladi ljudi čine značajan udio globalnog broja međunarodnih imigranata. U 2010. godini bilo ih je oko 27 milijuna. Migracije često mogu ponuditi mogućnosti i doprinose razvoju društva i zajednice u cjelini, ali mogu predstavljati i rizik te dovesti do neprihvatljivih situacija poput diskriminacije i izrabljivanja.
Odluka o migraciji je često povezana s prelaskom u odraslo doba no današnja generacija mladih, najveća koju svijet pamti, opterećena je niskim plaćama i manjkom radnih mjesta. Stoga je potrebno raditi sa i za mlade ljude kako bi im se pružile bolje prilike i veće mogućnosti, kako bi se i njihov glas čuo.
Radeći na ostvarivanju navedenih ciljeva i radeći sa i za mlade ljude, STUH i Sekcija mladih STUH-a širom otvaraju vrata mladim ljudima ali i ostalim korisnicima. Nudimo informacije o učlanjivanju u sindikat, korištenju pravne pomoći, znanjima o svojim radnim pravima i kako se zaštititi, o zaštiti na radu, obrazovanju, zapošljavanju i mogućnostima mobilnosti.  Mladi radnici se uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme ili na tzv. netipičnim radnim mjestima, a njihova se radna prava često ne poštuju u praksi, biti mlad nije uvijek prednost na tržištu rada. Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj gotovo je dvostruko veća od nezaposlenosti opće populacija, a na radnome mjestu mladi su nerijetko diskriminirani u pogledu visine plaće, mogućnosti dodatnog obrazovanja i napredovanja ili uvjeta rada. 
Stara izreka kaže da „Na mladima svijet ostaje“ te se zbog toga, sada i danas, moramo pobrinuti za ono što ćemo im ostaviti. Ulaganjem u obrazovanje i zapošljavanje mladih ulažemo u održavanje i napredak društva jer naša budućnost ovisi o sadašnjosti.
Želimo Vam sretan Međunarodni dan mladih 2018.

 

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete