29.10.2021

Završeni pregovori za nacionalne parkove Krka, Plitvička jezera i Mljet!

Okončani su pregovori za dodatke kolektivnim ugovorima te sporazum za tri nacionalna parka: JUNP Krka, JUNP Plitvička jezera i JUNP Mljet!

Premda su prihodi ovih javnih ustanova bili za čak 50 posto slabiji od prihoda iz 2019. godine, Sindikat turizma i usluga Hrvatske, kao većinski sindikat na Plitvičkim jezerima i Krki, a jedini na Mljetu, uspio je ispregovarati  dodatke postojećim kolektivnim ugovorima.

Tako je za JUNP Krka i JUNP Plitvička jezera ispregovaran dodatak na plaću u visini od 35 posto od 1. listopada 2021. do 30, lipnja 2022.

Za JUNP Mljet potpisan je Sporazum kojime je zajamčena isplata stalnog dodatka na plaću u neto iznosu 350,00 kn do 30. lipnja 2022. te isplata nagrade – neoporezivog primitka u visini 1500,00 kuna, najkasnije do 31. ožujka 2022. godine.

Dodatke i Sporazum potpisani su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, 28. listopada. U ime STUH-a potpisao ih je predsjednik STUH-a Eduard Andrić, dok su za nacionalne parkove dodatke i Sporazum potpisali ravnatelji ustanova (JUNP Krka – Nella Slavica, JUNP Plitvička jezera – Tomislav Kovačević, JUNP Mljet – Ivan Sršen).

Uz ravnatelje javnih ustanova u pregovaračkom timu bili su i predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja: Anja Bagarić, Igor Vuković i Igor Kreitmeyer; sindikalni povjerenici STUH-a: Danijel Barić (JUNP Krka),  Ante Bionda  (JUNP Plitvička jezera) i  Joško Nodilo (JUNP Mljet) te tajnica i pravna savjetnica Sindikata Sunčica Benović.

Za JUNP Brijuni pregovori oko materijalnih prava još su u tijeku. Završetak pregovora očekujemo do kraja mjeseca studenog ove godine.

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva 11.4.2022. NN 50/2022 Preuzmi
  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi

Anketa

Mislite li da bi članovi sindikata trebali imati dodatna prava u koletivnim ugovorima u odnosu na ostale zaposlene?
Pogledajte ostale ankete