14.10.2020

Zaključci Vijeća Europe o sezonskim i mobilnim radnicima u EU

Vijeće Europe  je dana 12. listopada 2020. usvojilo zaključke koji prepoznaju da su sezonski i drugi mobilni radnici u cijeloj EU često izloženi nepovoljnim radnim i životnim uvjetima i riziku od eksploatacije te im se ne pružaju dovoljne informacije u vezi s odgovornošću i pravima. Tijekom pandemije COVID-19 neki od ovih problema su se pogoršali i učinili još vidljivijima. Vijeće istovremeno prepoznaje da sezonski i drugi mobilni radnici daju važan doprinos unutarnjem tržištu i to se nastavilo tijekom trenutne krize.

U zaključcima Vijeće ukazuje na važnost ovog pitanja i poziva države članice, u skladu sa svojim nadležnostima i nacionalnim okolnostima, da u potpunosti provedu EU i nacionalno zakonodavstvo, posebno u područjima slobode kretanja radnika i slobode pružanja usluga, zapošljavanja državljana trećih zemalja kao sezonskih radnika, kao i osiguranja  radnih i životnih uvjeta. 

Vijeće ističe važnost informacija i savjetovanja te poziva države članice da pruže informacije na jeziku radnika ili barem na jeziku koji oni razumiju. Vijeće također poziva države članice da istraže mogućnost postavljanja posebnih zahtjeva za agencije za privremeni rad i zapošljavanje, kako bi se osiguralo da poštuju minimalne standarde kvalitete u skladu s nacionalnim i EU zakonodavstvom i, po potrebi, kolektivni ugovori. Zaključci sugeriraju ocjenu jesu li inspekcije koje su trenutno na snazi u državama članicama dovoljne za provođenje EU-a i nacionalnog zakonodavstva te za povećanje transparentnosti odgovornosti u slučaju podugovaračkih lanaca.

Vijeće također poziva Europsku Komisiju da provede studiju za prikupljanje podataka o sezonskom radu unutar EU-a i identificira glavne izazove s kojima se suočava, uključujući, gdje je to moguće, zaštitu sezonskih radnika tijekom pandemije COVID-19.

Vijeće ukazuje na ključnu ulogu socijalnih partnera.

Zaključci su usvojeni pismenim postupkom i dostupni su na poveznici:

 

 

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete