13.10.2020

U pripremi izmjena kriterija za očuvanje radnih mjesta za mjesece listopad, studeni i prosinac

Nakon višekratnih zahtjeva dostavljenih Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a vezanog uz naše primjedbe na mjere za očuvanje radnih mjesta i kriterije koji osiguravaju potporu društvima s padom prihoda na mjesečnoj razini te naše zahtjeve da se pad prihoda gleda kumulativno za sve mjesece koji prethode mjesecu za koji se traži potpora, jučer (12. listopada 2020.) održan je sastanak predstavnika HUP-a i sindikalnih središnjica s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem. Ispred turističkog sektora na sastanku su sudjelovali Natali Komen Bujas, Veljko Ostojić i Eduard Andrić.

Definitivno je zaključeno da se potpore za mjesec rujan mogu zatražiti i dobiti isključivo na osnovu sada važeće mjere i u njoj utvrđenih kriterija. Za mjesec listopad, studeni i prosinac doći će do izmjena kriterija, a konačni prijedlog Upravnom vijeću zavoda za zapošljavanje, koje i donosi mjere, uputiti će se nakon sastanka koji će se održati 14. ili 15. listopada.

Naime, rasprava je završena prijedlogom da se razmotri kumulativni pristup padu prihoda, ali kvartalno, ili točnije za drugi i treći kvartal ove godine, s tim da se razmotri i mogućnost širenja baze korisnika potpore na način da se uključi veći broj subjekata uz manje novca, sukladno postotku pada prihoda. HUP je dobio zadatak da pod hitno dostavi prijedlog takvog rješenja.

Uz navedeno sagledana je i mogućnost da se kod mjere skraćenja radnog vremena omogući kraće radno vrijeme i za sektore koji iskazuju takve potrebe (mogućnost za više od 50 % što će se dodatno raspraviti).

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete