26.11.2020

SVT: Nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta siječanj-travanj 2021.

Na jučerašnjoj sjednici Socijalong vijeća za turizam socijalni partneri usvojili su zajednički stav o nužnosti nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu u periodu od siječnja do travnja 2021. godine, a zahtjev za time poslan je danas, 26. studenog 2020., Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Dopis socijalnih partnera prenosimo u cijelosti:

 

PREDMET: Nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta siječanj-travanj 2021.

- važno definirati najkasnije do sredine prosinca 2020.

 

Poštovani ministre,

kao socijalni partneri u turizmu (predstavnici HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma te sindikata u turizmu STUH-a i SIKD-a) u svim smo prilikama isticali i na konkretnim primjerima dokazali koliko su važne mjere Vlade i potpore koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje za ublažavanje posljedica korona-krize te posebno za očuvanje radnih mjesta u turizmu.

Pravovremenim uvođenjem mjera za očuvanje radnih mjesta u ovoj godini, Vlada je gospodarstvu pružila pomoć kako bi se sačuvala radna mjesta, no negativan utjecaj koronakrize na poslovanje nastavit će se i u narednoj godini s različitim utjecajem na pojedine djelatnosti. Za turizam smo kroz svu dosadašnju komunikaciju isticali kako je za očuvanje zaposlenosti i zadržavanje radnika kako bi spremni dočekali iduću turističku godinu izrazito važna dugoročna primjena mjera i planiranje nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta do proljeća 2021.

Stoga Socijalno vijeće u turizmu i naše članice pozdravljamo najavu Vlade da će se mjere za očuvanje radnih mjesta nastaviti i u 2021. godini te da su za to planirana proračunska sredstva i predviđeni izvori financiranja iz EU fondova. Pritom smatramo važnim naglasiti i slobodni smo predložiti te ukazati na važnost sljedećih faktora za definiranje nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta:

Za turistički sektor je važno nastaviti primjenu Potpora ORM prema istim uvjetima.

Potrebno je i bitno definirati potpore ORM/mjere HZZ-a najkasnije do polovice prosinca 2020. kako bi se osigurala stabilnost radnih mjesta i zaposlenost na prijelazu u novu godinu te mogle planirati financije/likvidnost poslovanja.

Što skorije donošenje odluka o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta i njihovo definiranje najkasnije do 15.12.2020. spriječit će otkazivanje ugovora i neće u opasnost dovesti razmišljanja u smjeru otpuštanja koja bi dodatno mogla doći do izražaja zbog novih epidemioloških mjera i zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Jednako kako su potpore za očuvanje radnih mjesta i njihov kontinuitet od ožujka do danas imale poseban značaj za pripremu i realizaciju ove turističke sezone, upravo tako će bitan doprinos za turističku 2021. imati nastavak potpora do 1. svibnja 2021.

Iako se gospodarstvo nalazi u iznimno neizvjesnom i osjetljivom razdoblju jer još nisu poznati svi razmjeri utjecaja pandemije na turistički sektor u budućnosti, vjerujemo da turizam ima potencijal za pokretanje i značajan utjecaj na oporavak cjelokupnog hrvatskog gospodarstva kroz svoje multiplikativne efekte. Upravo zato, vrijedi očuvati radna mjesta i poslovne sustave u turizmu i nužno je turizmu dati podršku kroz nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta do sljedeće turističke sezone.

Stojimo na raspolaganju za sve daljnje potrebe i suradnju na području definiranja nastavka potpora kao i za organizaciju zajedničkog sastanka socijalnih partnera ukoliko smatrate potrebnim.

S poštovanjem,

Eduard Andrić, predsjednik

Socijalnog vijeća za turizam

Kolektivni ugovori

  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete