26.09.2020

Svjetski dan turizma: Neka odgovorni i održivi turizam bude protuteža masovnom turizmu

„Turizam i ruralni razvoj  izravno su povezani a odgovorni i održivi turizam koji počiva na brizi za okoliš, poštivanje lokalne kulture i običaja, interakcija turizma i lokalne zajednice, lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja nužni su - kao protuteža masovnom turizmu  - za odgovorni  i održiv turizam kakav nam je  potreban“, neke su od ključnih poruka Svjetske turističke organizacije (UNWTO) u povodu  Svjetskog dana turizma koji se obilježava svake godine 27. rujna. Ove godine  će to obilježavanje  biti   u posebno dramatičnim okolnostima pandemije i njome izazvanim padom turističkog prometa  te prijetnjom  gubitka velikog broja radnih mjesta.
U Hrvatskoj je pandemija COVID-19 u opasnost dovela 80 do 100 tisuća radnih mjesta u djelatnostima ugostiteljstva, turizma i prometa i još jednom pokazala kako je turizam, više od ijedne druge grane gospodarstva, ovisan o vanjskim utjecajima na koje se ne može djelovati.
Svim radnicama i radnicima u turizmu čestitamo Svjetski dan turizma uz želje da sljedeći dočekamo u manje dramatičnim okolnostima.

 

Kolektivni ugovori

  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete