09.07.2021

Sastanak socijalnih partnera: SSSH protiv ukidanja potpora za necijepljene radnike

Zagreb, 8. srpnja 2021. - Nakon što je Vlada najavila ukidanje potpora za necijepljene radnike, na što je SSSH reagirao priopćenjem, smatrajući da je to nedopustiv egzistencijalni pritisak na radnike, održan je i sastanak socijalnih partnera na tu temu.

Na sastanku su sudjelovali ministri Josip Aladrović, Tomislav Čorić, Nikolina Brnjac i Zdravko Marić te predstavnici poslodavaca i triju sindikalnih središnjica, među kojima, ispred SSSH, Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike.

Pezelj upozorila je kako je važno utvrditi pravi cilj ove odluke Vlade - je li to spašavanje proračuna ili povećanje procijepljenosti u društvu. Na odgovor ministara da je cilj oboje, no da je fokus na povećanju procijepljenosti, Pezelj je istaknula kako se, u tom slučaju, u startu računa na pritisak poslodavaca i cijepljenih radnika na necijepljene, potičući mobing. Iako SSSH, kao i udruženi sindikati, potiče i podržava cijepljenje, bilo kakvo izlaganje radnika pritiscima ne možemo podržati.

Na dodatni argument Vlade da bi se uskraćivanjem potpora necijepljenim radnicima prestalo nagrađivati "neodgovorno ponašanje onih koji se ne cijepe" novcem poreznih obveznika, Pezelj je naglasila kako se zanemaruje da su i necijepljeni radnici porezni obveznici te su i njihova radna mjesta profitabilna i vrijedna spašavanja.

Andrić je istaknuo kako su radnici u turizmu posebno zabrinuti ukidanjem potpora te najavljuju i tužbe ukoliko takva odluka stupi na snagu.

Zaključak je za socijalne partnere jasan - problem postoji, a predloženo rješenje nije dobro. Sastanci će se nastaviti i idući tjedan.

Foto: screenshot/HTV

preuzeto sa: www.sssh.hr

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva 11.4.2022. NN 50/2022 Preuzmi
  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi

Anketa

Mislite li da bi članovi sindikata trebali imati dodatna prava u koletivnim ugovorima u odnosu na ostale zaposlene?
Pogledajte ostale ankete