29.11.2019

Priopćenje za medije - Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES

Povodom sedamdesete obljetnice Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DESu u splitskom HNK 28. studenog održana je velika svečanost  pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i Vlade Republike Hrvatske.

Tom su prigodom rad Ustanove,)  vlasnici - Grad Split (65% vlasništva) i Županija Splitsko-dalmatinska (35%) uvelike hvaljeni po medijima i naglašavana je važnost  Bila je to još jedna prihoda da se promovira ova Ustanova, njezin rad i važnost kao jedine zaštićene radionice na području od Pule i Zagreba do juga Hrvatske koja zapošljava osobe s invaliditetom.

Međutim, kao reakcija na takve pohvale uslijedile su reakcije predstavnika sindikata koji u Ustanovi djeluju, a među kojima je i Sindikat turizma i usluga Hrvatske. Sindikalisti se tako žale kako plaće u Ustanovi nisu rasle zadnjih trinaest godina, nema kolektivnog ugovora, a osobama s invaliditetom se ukidaju prava koja su nekada imali.

Jadran Meštrović, sindikalni povjerenik STUH-a za „Slobodnu Dalmaciju“ je izjavio kako su u svibnju prekinuti pregovori  za kolektivni ugovor, a nakon toga je Uprava donijela sistematizaciju radnih mjesta bez prethodne konzultacije sa sindikatima. Ukinute su i potpore radnicima za pomagala jer kako kažu u Upravi potpore se duplaju s onima koje daje HZZO. Ističe kako u DES-u radi oko 53 posto osoba s invaliditetom.  Predstavnici sindikata napominju kako im se ukida sve više potpora, pa je tako i ukinuta jedina privilegija – topli obrok. Negoduju i zbog mijenjanja uprava koje dolaskom rade nove sistematizacije i kadroviranja zbog čega su radnici, a pogotovo osobe s invaliditetom, pod stalnim stresom.

Regionalni povjerenik STUH-a za 4. sindikalnu regiju, Lovre Rafanelli, inzistira na uspostavljanju socijalnog dijaloga smatrajući, s punim pravom, kako nije dovoljno obnoviti i urediti samo vanjštinu zgrade ako joj je „unutrašnjost“ trula.

Zanimljivo je kako od četiri sindikata koja u Ustanovi djeluju (osim STUH-a tu su još i Sindikat osoba s invaliditetom RH, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske i Sindikat radnika Dalmacije HUS) jedino sindikalni povjerenik HUS-a ističe kako je nova Uprava iskazala spremnost na potpisivanje novog kolektivnog ugovora i demantira sve pritužbe ostala tri sindikata.

U svjetlu obilježene 70. obljetnice postojanja DES-a sindikalni povjerenici Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Sindikata osoba s invaliditetom RH i sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, uputili su dopis predstavnicima medija, gradonačelniku Splita županu Splitsko – dalmatinske županije, a uručit će ga i predstavnicima invalida u Hrvatskom saboru.

Prenosimo ga u cijelosti:

Kao što vam je poznato naši su suvlasnici Grad Split (65% vlasništva) i Županija Splitsko-dalmatinska (35%) i u suvlasničkim udjelima trebali bi subvencionirati rad Ustanove. Međutim, Grad Split kao većinski vlasnik nije pratio subvencioniranje (zadnjih 13 god.) u odnosu na Županiju Splitsko-dalmatinsku koja je subvencionirala Ustanovu sa 3.000.000 kn te je po toj osnovi Grad uvijek uplaćivao znatno manja sredstva od predviđenih suvlasničkim udjelom. Tako je subvencija Grada u 2015-oj, 2016-oj i 2017-oj godini iznosila 3.500.000 kn. Kroz sve ove godine tumačeno nam je kako Grad Split ne uplaćuje subvencije u visini sukladno suvlasničkim udjelima te zbog toga sve ove godine poslujemo s poslovnim gubitkom te kako zbog toga nemamo mogućnosti podizanja plaća radnicima koja nije povećavana zadnjih 13 godina.

U 2018-oj godini Grad Split povećao je subvenciju na 4.000.000 kn, u 2019-oj godini na 4.500.000 kn, a u projekciji Proračuna za 2020. godinu na 5.000.000 kn i za 2021. godini na 5.500.000 kn. Kako je došlo do povećanja subvencije od strane Grada Splita, sindikati su zatražili od Uprave Ustanove povećanje plaća radnicima. Ali, Uprava nije imala sluha za zahtjeve sindikata nego je od ožujka 2018. godine zaposlila određen broj  novih radnika i tako dio dobivenih sredstava iskoristila za njihove plaće te ujedno odbila bilo kakve pregovore o generalnom povećanju plaća. Bitno je naglasiti i kako su proizvodni rezultati Ustanove, iz godine u godinu, sve bolji, što poslodavcu tj. našim osnivačima otvara prostor da se napokon i Ustanova DES stavi na dnevni red na gradskim sjednicama, kao jedino poduzeće u suvlasništvu Grada i Županije u kojoj već više od deset godina nije došlo do dizanja, odnosno korekcije plaća, a posebice što dio svojih financijskih potreba namiruje preko proizvodnje i plasiranja svojih proizvoda na tržište pa je time i rasterećuje gradski proračun razliku od drugih.

Grad Split kao većinski vlasnik imenuje i razrješava ravnatelja i većinu članova Upravnog vijeća u Ustanovi, a u posljednjih 17 godina promijenili smo 5 upravnih vijeća i 5 ravnatelja. Svaka promjena uprave i ravnatelja u Ustanovi izaziva stres kod svih djelatnika, a posebno osobama s invaliditetom zbog novog kadroviranja od strane novih uprava te novih sistematizacija radnih mjesta, a često smo svjedoci i ukidanja ili promjene naziva radnog mjesta kako bi se degradirali „stari“ radnici, a zaposlili „novi“ radnici ; mijenjaju se pravilnici o radu; pojačava se pritisak na starije radnike za njihovim prijevremenim odlaskom u mirovinu itd.

Mišljenja smo da svemu tome nije mjesto u DES-u, koji je Ustanova sa specifičnom radnom okolinom i zadacima te posebnim potrebama njezinih djelatnika  i takvi akti unose nemir i ne pogoduju stvaranju harmoničnih odnosa između Uprave i zaposlenih, te sindikata koji štite i promiču prava radnika te stvaraju polarizaciju društva.

U posljednjih 20 mjeseci sadašnja Uprava 3 puta je donijela  „Izmjene i dopune Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta“, a u kolovozu ove godine i novu sistematizaciju radnih mjesta, a sve bez savjetovanja sa socijalnim partnerima i predstavnicima radnika, što nije u duhu socijalnog dijaloga. Sve ovo spominjemo kako bismo  vam približili sliku u kakvoj atmosferi živimo i radimo. Nesigurnost za radno mjesto i egzistenciju glavni su faktori straha u Ustanovi. Mi radnici nismo zadovoljni ukupnim odnosima u Ustanovi, a ne poštuju se ni zakoni vezani za djelovanje sindikata pa se tako vrše razni pritisci i onemogućava kvalitetan rad sindikalnim povjerenicima (nije osigurana infrastruktura za nesmetan osnovni rad sindikata, kao što se određuju termini rada izvan radnog vremena članova...). Nekim povjerenicima, članovima sindikata i radnicima u pogonima (koji su pretežno osobe s invaliditetom ) zabranjuje se upotreba privatnih mobitela za vrijeme radnog vremena, a nekim i ukida radno mjesto nakon 17 godina rada, smanjuje plaća…

Jedno od prvih odluka sadašnje Uprave je i DOKIDANJE solidarnih potpora radnicima i to u sljedećim slučajevima:

1. Nastanak teže invalidnosti radnika tj. nastanka tjelesnog oštećenja od najmanje 71% (ukinuto)

2. Solidarna potpora kod kupnje naočala za vid i popravak slušnog aparata, svake 3 god. (smanjeno)

3. Solidarna potpora zbog pokrića participacije pri kupnji prijeko potrebnih lijekova po mišljenju nadležnog liječnika (ukinuto)

Navedena potpore se smanjuju ili ukidaju uz obrazloženje kako potpore isplaćuje HZZO te bi došlo do dvostrukog financiranja po istoj osnovi, što nije točno jer su se radnicima u većini slučajeva isplaćivale potpore kad ih nisu mogli ostvariti preko HZZO odnosno već su ih iskoristili, a u međuvremenu je došlo do oštećenja naočala, slušnih aparata itd. Dakle, tu su prijeko potrebni lijekovi kao i neophodna pomagala bez kojih bi radnici bili nepotrebno izloženi nezgodi na radu.

4. Od srpnja 2018. godine ukida se jedina privilegija koju su osobe s invaliditetom imale a to je besplatni topli obrok, koji je do 2015. godine izravno financirao Grad Split, što je trebalo nastaviti i dalje kroz subvencije, ali je zbog njihove neisplate (3.500.000 kn umjesto 5.500.000 kn) do srpnja 2018. godine „trošak“ toplog obroka solidarno preuzela Ustanova.

Kako navedene potpore koriste uglavnom osobe s invaliditetom kao i na visinu primanja (uglavnom najniže plaćena radna mjesta), tražili smo u kolektivnom pregovaranju ukidanje odluke o smanjenju ili ukidanju potpora i davanje besplatnog toplog obroka bar za one radnike s najnižim primanjima. Neoporezivi dio u Republici Hrvatskoj podignut je na 7.000 kn + 2.500 kn, a nama se i ove potpore koje se u najvećoj mjeri odnose na osobe s invaliditetom i najslabije plaćene radnike Ustanove ukidaju ili drastično smanjuju. O povećanju potpora, s obzirom na neoporezivi dio, Uprava neće ni da pregovara.

Kolektivni ugovor u Ustanovi ne postoji još od konca 2015. godine kada smo prekinuli pregovore s tadašnjom gradskom i županijskom vlašću koja nije pristala na povećanje plaća radnicima. Sa sadašnjom Upravom pregovore smo počeli u studenom 2018. godine i do dana današnjeg pregovori nisu završeni. Više puta su odgađani zbog raznih okolnosti. Međutim, dojma smo da Upravi i nije previše u interesu nastaviti konstruktivne pregovore. Dužni smo naglasiti da je u međuvremenu, dok još pregovori nisu ni blizu završeni, Uprava donijela novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta bez konzultacija sa sindikatima i radnicima iako je i njegov sadržaj trebao biti sastavni dio pregovora, a samim tim i dio novog Kolektivnog ugovora. Izradom novog Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta i pripadajućih plaća, poslodavac je uzeo sebi za pravo da radnicima podigne mali dio plaće po osnovi minimalne plaće prema odluci Vlade Republike Hrvatske, a ostalim radnicima temeljem minulog rada. Na taj način poslodavac je povećao trošak u odnosu na ukupnu masu plaća za 70.000 kn mjesečno, a kad taj iznos podijelimo na 220 radnika, dobijemo podatak koliko je to „povećanje“ po jednom radniku.

Kao zaključak objedinjenih zahtjeva sindikata još jednom ćemo ih ponoviti:

1. Povećati plaću radnicima koja nije podizana već 13 godina osim što je minimalna plaća usklađivana s minimalnom plaćom u Republici Hrvatskoj pa se desila neželjena situacija da se plaća za najniže poslove maksimalno približila plaći za poslove sa srednjom stručnom spremom, što je dovelo do dodatnog narušavanja sustava vrijednosti  rada, koji ionako već dugi niz godina traži korekciju i pravedniju raspodjelu unutar opisa poslova i sistematizacije radnih mjesta. Kako je Grad Split povećao subvencije, mislimo da bi bilo vrijeme da se i plaća podigne, a dodatan argument za to navodimo kako je DES jedino gradsko poduzeće koje nije obuhvaćeno podizanjem materijalnih prava radnika.

2. Povući tj. korigirati Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta jer je isti donesen bez konzultacija s radnicima i njihovim predstavnicima,

3. Nastaviti kolektivno pregovaranje i u Kolektivni ugovor vratiti sve ukinute i smanjenje solidarne potpore koje smo ranije nabrojali,

4. Omogućiti nesmetan sindikalni rad sindikalnim povjerenicima sa svim što je u tom radu potrebno.

Za kraj moramo istaknuti kako smo o svim temama već upoznali župana Splitsko-Dalmatinske županije gospodina  Bobana, dok  gradonačelnik Grada Splita gospodin Krstulović Opara nije smatrao bitnim niti saslušati naš glas, a obratili smo se i predsjednici Republike Hrvatske, gospođi Kolindi Grabar-Kitarović, kao pokroviteljici obilježavanja proslave 70 godina DES-a.

Sindikat osoba s invaliditetom RH, podružnica DES-Split

povjerenik Mate Spajić

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, podružnica DES-Split

povjerenik Danko Tresić-Pavičić

Sindikat turizma i usluga Hrvatske-STUH

povjerenik Jadran Meštrović

• Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?