02.07.2021

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE: Necijepljeni radnici ne smiju biti diskriminirani

Zagreb, 2.7.2021. - U vezi najava premijera Andreja Plenkovića o mogućnosti neisplate potpore za očuvanje radnih mjesta onim radnicima koji ostvaruju pravo na potporu, ali nisu cijepljeni protiv COVID-19  Sindikat turizma i usluga Hrvatske zauzima jasan i nedvojben stav: necijepljeni radnici ne smiju biti diskriminirani.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske pozvao je i još uvijek poziva sve svoje članove i radnike u ugostiteljstvu i turizmu da se cijepe i potpuno su nam je jasno premijerovo nastojanje i želja  da svi građani Republike Hrvatske budu cijepljeni, budući da to rješava mnoge probleme, od povratka normalnog života do smanjenja troškova države.

Slažemo se s premijerom da bi bio apsurd stimulirati novčanom nagradom one koji se sada cijepe, ali da je isto tako neprihvatljivo destimulirati one koji se ne žele cijepiti.

Od premijerovog prijedloga postoje puno bolji i uspješniji načini da se pridobiju radnici koji se ovog trenutka ne žele cijepiti. Budući da vlada pruža potporu poslodavcima u svrhu spašavanja radnih mjesta, uz diskriminaciju radnika nanijela bi se šteta i poslodavcu koji bi morao radniku nadoknaditi visinu potpore, ili ga proglasiti tehnološkim viškom. Gorući problem hrvatskog turizma upravo je nedostatak radne snage te je iluzorno razgovarati o mogućim otkazima.

Stoga apeliramo na premijera da se suzdrži takvih i sličnih izjava, da zajedno sa suradnicima i članovima vlade razmisli o posljedicama takve odluke te podsjećamo kako je Vijeće Europe krajem siječnja ove godine potpisalo Rezoluciju 2361 u kojoj je navedeno da cijepljenje u državama članicama EU nije obvezno. Stoga osobe koje nisu cijepljene ne smiju biti diskriminirane ni na koji način.

Predsjednik STUH

Eduard Andrić

• Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?