25.08.2022

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2030. godine

Zagreb, 25. 8. 2022.

 

            SREDSTVIMA JAVNOG INFORMIRANJA

 

 

Priopćenje za javnost: osvrt na usvojenu Strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2030. godine

 

Turistička sezona u Hrvatskoj se polako bliži kraju, a iznimno dobri rezultati i pozitivni učinci na državni proračun glavne su teme koje okupiraju javnost.

Ovih je nam je dana predstavljena i Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2030. godine, s naglaskom na potrebu novog smjera razvoja hrvatskog turizma, smjera prema kvaliteti i održivosti, uz potrebu jačanja  ljudskih potencijala, a posebno u dijelu kreiranja kvalitetnih radnih mjesta.

Već duži niz godina svjedoci smo urušavanja tržišta rada u djelatnostima turizma i ugostiteljstva, a pandemija je dodatno urušila djelatnost koji zapošljava značajan broj radnika u Republici Hrvatskoj. Nesigurnost radnog mjesta zbog sezonalnosti posla dodatno su ugrozile i male plaće radnika koje su u prosjeku i 20 posto niže od prosječnih plaća ostalih radnika u Hrvatskoj i koje im ne mogu osigurati podmirivanje osnovnih životnih potreba. Radnici rade u izuzetno teškim uvjetima, rade po 60 i više sati tjedno, bez stanki i odmora. Iz svih tih razloga turizam je postao prijelazni sektor u kojemu radnici ostaju dok ne pronađu drugi posao. Budućnost radnika u turizmu je ozbiljno ugrožena!

Sve to nikako ne može biti podloga za razvoj hrvatskog turizma, niti za njegov smjer prema kvaliteti koja iziskuje kvalificirane, stručne i za svoj rad adekvatno plaćene radnike.

Ne osporavamo usvojenu Strategiju, naprotiv, nadamo se kako će biti dosljedno provedena u svim svojim segmentima, ali nadamo se i kako će svojom primjenom unijeti nužno potrebne promjene koje će biti na korist radnika u ugostiteljstvu i turizmu i kako će, osim poslodavaca, i država poduzeti sve moguće mjere kako bi položaj radnika u ovim djelatnostima bio bolji – njihove plaće znatno veće nego što su sada, a radna mjesta sigurna, i kako će ugostiteljska zanimanja konačno postati privlačna mladim ljudima koji stupaju na tržište rada, a ne tek usputna stanica u njihovom radnom stažu.

Sektor turizma  mora osigurati bolje ekonomske i socijalne uvjete svojoj radnoj snazi, s većom stabilnošću i boljim plaćama uz dostojanstveno vrednovanje svih zanimanja u sektoru.

Stoga predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić poziva poslodavce,  sva nadležna ministarstva i Vladu RH na daljnji dijalog u cilju provođenja hitnih mjera za zaštitu ekonomskih i socijalnih prava radnika u sektoru turizma.

 

Sindikat turizma i usluga Hrvatske

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete