12.06.2019

Pismo predsjednika STUH-a E. Andrića premijeru Vlade RH Andreju Plenkoviću u vezi kvota za uvoz radne snage u RH

Poštovani gospodine Plenković,

nesporna činjenica je da je hrvatski turizam suočen s nedostatnim brojem potrebnih radnika za odrađivanje turističke sezone. Iz godine u godinu, odlukom Vlade RH, povećava  se kvota uvoza, ali, nažalost, to nije rješenje za naš turizam.
Kao čovjek koji na funkciji predsjednika Sindikata turizma i usluga Hrvatske te potpredsjednika SSSH za sektor usluga Hrvatske, imam kontinuirani doticaj sa svim destinacijama i ljudima od Vukovara do Cavtata i odgovorno tvrdim da na taj način nećemo riješiti naše probleme u navedenoj djelatnosti.
Uvezena radna snaga (izuzevši radnike iz država bivše Jugoslavije) ne zna hrvatski jezik što je veliki problem u komunikaciji s radnicima u društvu koje ih zaposli. Ne poznaju naše običaje, povijest, krajolik, a gost, u pravilu, od njih traži i tu vrstu informacija. Mnogi, nažalost ,ne znaju ni engleski jezik.
Ti radnici, osim plaćenog puta do mjesta zapošljavanja, imaju tri besplatna obroka i besplatan smještaj, a trebali bi imati i plaću u visini plaće našeg radnika, sukladno složenosti poslova. Nažalost, poslodavci im u nastojanju da ih zadrže uz navedeno daju stimulaciju, ili posebne ugovore o radu pa su im  plaće više nego našim radnicima ( stručnost i iskustvo naših radnika je daleko iznad njihove). To dovodi do netrpeljivosti između domicilnih i uvezenih radnika što, opet, nije dobro za naš turizam i dojam koji se ostavlja na gosta.
Činjenica je da se navedena kvota nije iskoristila jer po pitanju plaća nismo konkurentni s turističkim zemljama u okruženju. Poslodavcima još nedostaje značajan broj radnika i iz kontakata s nekima od njih saznajem da se na Vas i Vladu vrši pritisak  u svrhu daljnjeg povećanja kvote uvoza stranih radnika.
Apeliram na Vas da ne podliježete tom pritisku i ne prihvatite njihove sugestije. Moraju maksimalno iskoristiti novčane rezerve i podignuti plaće, što je uz sigurnost radnog mjesta (ugovore o radu na neodređeno vrijeme) jedino kvalitetno rješenje za zadržavanje mladih u Hrvatskoj, poticaj da se školuju za ugostiteljska zanimanja i garancija poduzetnicima i investitorima da će Hrvatska imati potreban broj kvalitetnog kadra za odrađivanje poslova u ugostiteljstvu i turizmu.
Značajniji uvoz radnika iz nekih zemalja može dovesti i do rušenja cijene rada u našoj državi što bi bilo pogubno za naš daljnji razvoj i nastojanja da dođe do demografske obnove.
Znam da su rješenja u svrhu poreznog rasterećenja poduzetništva i obrtništva složeni procesi, ali Vi morate težiti k tome jer sve druge mjere su promašaj. 
Poštovani predsjedniče Vlade, vjerujem da ćete odluke donositi uvažavajući argumente za i protiv nekog predloženog rješenja za navedeni problem te u interesu svih nas koji želimo život dostojan čovjeka u lijepoj našoj državi.

S poštovanjem,

predsjednik STUH-a
i potpredsjednik SSSH

Eduard Andrić

 

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete