31.07.2020

Održan Skup radnika u Jadranu d.d. Crikvenica

Radničko vijeće Jadrana d.d. Crikvenica sazvalo je Skup radnika 21. srpnja 2020. na kojemu je predsjednik Uprave Goran Fabris podnio Izvještaj o poslovanju Društva i utjecaju koronavirusa na status radnika te Plan poslovanja do kraja godine, a govorilo se i o zaštiti na radu.  

Ova godina započela je suočavanjem sa krizom uzrokovanom  koronavirusom i njezinim utjecajem na poslovanje Društva koje je bilo bez ikakvih prihoda u prvih 6 mjeseci. Predsjednik Uprave istaknuo je da je svjestan da su radnici početkom odvijanja ipak nekakve sezone angažirani u maksimalnoj mjeri, s obzirom na uvjete rada, te se istinski zahvalio na takvom angažmanu koji je presudan da bi se sezona, kakva god da je, odradila maksimalno kvalitetno s resursima koje Društvo ima. Spomenuo je i radnike koji su preraspoređeni na druga radna mjesta, a riječ je o radnicima iz centralnih službi, te napomenuo kako to ne trebaju shvatit kao kažnjavanje već kao mjeru u cilju očuvanja radnih  mjesta do vremena kada će se obim posla opet povećati. Ti radnici primaju plaće ugovorene ugovorom o radu koje im se nisu umanjivale  iako su radili na radnim mjestima na kojima su po tarifnom prilogu manji koeficijenti.

U Jadranu d.d. otvoreni su gotovo svi objekti, izuzev dva,  što je daleko izvan plana poslovanja po kriznom planu. Predsjednik Uprave je napomenuo da je Društvo financijski stabilno i da vjeruje da može opstati u ovakvom sastavu do naredne turističke sezone.

U nastavku je uslijedilo izlaganje stručnjaka zaštite na radu koji je dao svoje viđenje sadašnje situacije i koraka koje nužno učiniti s ciljem poboljšanja uvjeta rada. Radničko vijeće je u svojem segmentu zaštite na radu poseban naglasak dalo na nabavku radne obuće i odjeće. Stručnjak zaštite na radu i predsjednik Uprave objasnili su kako nabavku žele staviti u fokus no da je nastao poremećaj i u tom dijelu te se traži način da se nabavka izvrši barem za stalno zaposlene.

U nastavku je uslijedilo izlaganje predsjednika Uprave u vezi plana poslovanja i investicijskim ciklusom. Gotovo sve investicije (izuzev nužnih, pokrenutih s ciljem preveniranja nastanka štete) stopirane su u ovoj godini, a najvjerojatnije i u sljedećoj.

Na kraju se razgovaralo o zapošljavanju kadrova u ovoj turističkoj godini, o radnicima pod mjerom stalnog sezonca, o tzv. polumenadžerskim ugovorima, problemu radnih sati koji su vođeni i dostavljeni u matične objekte pojedinih radnika, a koji nisu bili ispravno zabilježeni, problemu uvida u odrađene sate za lipanj, problemu dostave isplatnih listi,  korištenju slobodnog dana i poštovanju sporazuma o preraspodjeli.

Predsjednik Uprave i direktorica kadrovske službe najavili su da se nepravilnosti neće događati te da će, ukoliko je bilo nepravilnosti, one biti ispravljene. Apeliraju i mole ukoliko se uoči neki problem ili nepravilnost da se promptno prijavi kako bi mogli pravovremeno reagirati.

Predsjednik RV-a zamolio je da komunikacija između nadređenih bude bolja i da se pružaju informacije i odgovori radnicima kada imaju pitanja bilo prema nadređenim šefovima ili direktorima. Komunikacija između hotelskih operacija - direktora hrane i pića te direktora hotela mora biti bolja jer sve probleme koji se događaju najviše osjete radnici na svojoj koži. Komunikacija mora biti bolja i između direktora hotela i šefova odjela jer su šefovi odjela u iznimnoj situaciji  i rade pod velikim stresom kao i sami radnici.

Predsjednik RV-a istaknuo je da su upućene inicijative prema poslodavcu po pitanju naknade za obrok (17 kuna po danu) te po pitanju duplog putnog troška kod dvokratnog rada. U vezi duplog putnog troška do sada je u Kolektivnom ugovoru Jadran d.d. bilo određeno da vremenski razmak mora biti minimalno 6 sati, a sada je prihvaćeno da to bude 4 sata obzirom da se ove sezone pojavila učestalost rada radnika u dvokratnom radu, a sve s ciljem da radnici ne budu oštećeni.

 

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva 11.4.2022. NN 50/2022 Preuzmi
  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi

Anketa

Mislite li da bi članovi sindikata trebali imati dodatna prava u koletivnim ugovorima u odnosu na ostale zaposlene?
Pogledajte ostale ankete