13.09.2017

Europski sud za ljudska prava: Poslodavci će morati obavijestiti radnike da im čitaju elektroničku poštu

Strasbourg, 5. rujna 2017. (poslovni.hr/etuc) - Tvrtke moraju osigurati da su zaposlenici svjesni toga da uprava provjerava njihovu elektroničku poštu koju koriste za rad, odlučio je Europski sud za ljudska prava u utorak u presudi koja predstavlja prekretnicu.
U presudi u slučaju privatne tužbe muškarca koji je dobio otkaz prije 10 godina zbog toga što je koristio elektroničku poštu u privatne svrhe kako bi razgovarao sa svojom obitelji, suci su utvrdili da su rumunjski sudovi propustili zaštititi privatnu prepisku Bogdana Barbulescua jer njegova tvrtka nije prije toga dala na znanje da se prati njegova prepiska.
Tvrtka je podastrla ispise njegovih privatnih poruka bratu i zaručnici putem Yahooa kao dokaz kršenja tvrtkine zabrane korištenja maila u privatne svrhe.
Europski sud u Strasbourgu presudio je sa 11 glasova prema 6 da su rumunjski suci podržavajući poslodavca propustili zaštititi Barbulescuovo pravo na privatni život i prepisku.
- Ovo je jako važan korak ka boljoj zaštiti privatnosti radnika, rekla je Esther Lynch, konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata, dodavši kako je „Europski sud za ljudska prava zatražio od nacionalnih sudova detaljnu analizu prije nego li dopuste poslodavcima nadziranje elektronskog komuniciranja na radnom mjestu. Iako ne zabranjuje nadziranje postavlja visoke pragove za opravdanje nadziranja. Odluka znači da ako i nacionalni sudovi utvrde kako su radnici koristili poslodavčeve elektronske uređaje u privatne svrhe, pa i ako su im poslodavci i zabranili takvu komunikaciju, to nije dovoljno opravdanje za nadziranje sadržaja ili otpuštanje radnika.
- Ključna poruka za države članice je ta da one trebaju imati pravila koja će osigurati da poslodavci poštuju pravo na privatnost svojih radnika. Iz presude je jasno kako se radnici ne ostavljaju svoja ljudska prava prelazeći prag radnog mjesta i poslodavci ne mogu pretjerano invanzivno nadzirati svoje zaposlene.

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Mislte li da bi cijepljenje zaposlenih u sektoru pripreme i serviranja hrane i pića trebalo biti obavezno?
Pogledajte ostale ankete