18.09.2017

Dobro došli u Sindikat turizma i usluga Hrvatske!

Mi smo Sindikat turizma i usluga Hrvatske  (STUH).

Osnovani smo 1990. i najveći smo sindikat u Hrvatskoj koji organizira zaposlene u djelatnostima ugostiteljstva i turizma, a organiziramo i putničke agencije te druge uslužne djelatnosti. Brojimo oko 7. 000 članova organiziranih u više od 200 sindikalnih podružnica diljem zemlje.

STUH je član najveće  sindikalne središnjice u zemlji – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske – koja broji oko 110 000 članova (oko 50% od ukupnog broja sindikalno organiziranog radništva udruženog u ostale sindikalne središnjice) i udružuje 23 granska sindikata.
STUH je član IUF-a (Međunarodne sindikalne konfederacije zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu) koja broji više od 12 milijuna članova u 120 zemalja diljem svijeta i EFFAT-a (sindikalne konfederacije istog tipa samo na europskoj razini) koji broji 2 600 000 članova u 35 europskih zemalja.

STUH djeluje sa pet regionalnih i jednim područnim uredom na teritoriju Republike Hrvatske.
Potpisali smo dva kolektivna ugovora na nacionalnoj razini: KU za ugostiteljstvo koji je proširen na sve zaposlene u djelatnosti i KU za putničke agencije.
Osim dva nacionalna, potpisali smo i oko 110 kolektivnih ugovora na razini društava. Takvim, takozvanim „kućnim“ kolektivnim ugovorima, povećava se razina prava zaposlenih u određenom društvu.

Svi naši članovi imaju pravo na:
- pomoć pri zaključivanju ugovora o radu kod novog poslodavca 
- kontrolu svojih prava iz Kolektivnog ugovora i akata društva, ili nacionalnog KU
- besplatnu pravnu zaštitu u svakom trenutku, uključujući i besplatno zastupanje na sudu u slučaju potrebe
- pravne, ekonomske i druge savjete
- financijsku potporu u iznimno teškim situacijama
- pozajmice članovima sukladno Pravilniku, ugovorenu povoljniju kupnju pojedinih proizvoda i usluga, koristeći našu člansku iskaznicu.

Sukladno Statutu, mjesečna članarina STUH-u iznosi 1,25 posto bruto plaće. Obustava se može vršiti obustavom s plaće u računovodstvu vašega društva. Članarinu možete uplatiti i  putem opće uplatnice ili otvaranjem trajnog naloga  u banci u kojoj imate otvoren tekući račun. Broj IBAN-a STUH-a je: HR122360000-1101364829 kod Zagrebačke banke.  Potvrdu o otvaranju  trajnog naloga ili kopiju uplatnice osobno ili poštom dostavite u Ured Predsjedništva.
POZOVITE I DRUGE IZ DJELATNOSTI  jer ZAJEDNO SMO JAČI!

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete