25.04.2019

Damir Lučić dobitnik je Povelje Srce sindikalne solidarnosti

U zagrebačkoj Tvornici kulture 24. travnja održano je već tradicionalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada, 1. maja, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, pod nazivom „Praznik rada u Tvornici“.
Ove godine, zbog najavljene, a neprihvatljive predložene reforme mirovinskog sustava, nije pozvan nitko iz vlade.
Skup je otvorio predsjednik SSSH Mladen Novosel koji je osudio stav vlade RH prema radnicima i umirovljenicima, kako sadašnjim, tako i onim budućim i osvrnuo se na niz aktivnosti koje je do sada proveo SSSH zajedno s ostalim sindikalnim središnjicama, a koje imaju za cilj spriječiti odlazak u mirovinu sa 67 godina, kako to planira vlada najavljenom mirovinskom reformom.
„Nema više branjenja naših prava“, rekao je Novosel, „mi moramo prava povećavati!“.
Damir Lučić, sindikalni povjerenik STUH-a u Arenahospitality Group d.d. Pula jedan je od četiri dobitnika ovogodišnje povelje Srce sindikalne solidarnosti u 2019. godini, dok je glavnu nagradu dobila Ingrid Čavić, sindikalna povjerenica SOMK-a u DV Rijeka. Uz Damira, ostalih troje dobitnika POvolje su Bojan Saborčić - sindikalni povjerenik SGH u Luci Tranzit Osijek d.o.o., Željko Gavran – sindikalni povjerenik SMH u Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. iz Slavonskog Broda i Mario Kocijanić – sindikalni povjerenik SPVH u Pulapromet d.o.o.o.
Damir Lučić ove je godine primio Povelju zbog iznimnog doprinosa hrvatskom sindikalnom pokretu i angažmana u sindikalnoj podružnici Arena d.d.
Damir je svojim sindikalnim angažmanom uspio sačuvati sva radna mjesta u tvrtci tijekom procesa privatizacije i tako pridobiti i članove drugog sindikata u Areni da se učlane u STUH. Danas u Areni djeluje samo jedan sindikat, a to je Sindikat turizma i usluga Hrvatske.
Program u Tvornici u potpunosti je bio obilježen mirovinskom reformom, odnosno planiranim sindikalnim aktivnostima u vezi prikupljanja potpisa za referendum kojime bi se srušili uvjeti za predstojeću mirovinsku reformu.
Čitana su pisma podrške u borbi za referendum i rušenje predložene mirovinske reforme i to od glavnog tajnika ETUC-a  Luce Visentinija, glavne tajnice ITUC-a Sharan Burrow, predsjednice Ženske sekcije SSSH Emine Ibrahimi, a govor je održala i članica Sekcije mladih SSSH Ana Šer.
Na kraju su dodijeljene i nagrade za najbolji video na temu 67 je previše, a pobijedili su Luka Prgić i Walter Reketi koji su izveli pobjedničku pjesmu “Promijenimo zajedno te uvjete”!

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva 11.4.2022. NN 50/2022 Preuzmi
  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi

Anketa

Mislite li da bi članovi sindikata trebali imati dodatna prava u koletivnim ugovorima u odnosu na ostale zaposlene?
Pogledajte ostale ankete