25.08.2021

Aktivnosti na dubrovačkom području

Nastavljamo razgovore s regionalnim i područnim povjerenicima Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Ovaj puta razgovaramo s Dolores Lujić, područnom povjerenicom STUH-a za Dubrovnik.

Na dubrovačkom području nije došlo do otkazivanja kolektivnih ugovora zbog pandemije koronavirusa. U većini podružnica tijekom prošle i ove godine potpisani su sporazumi o umanjenju plaće za razdoblja dok radnici ne rade. Negdje je to u visini potpora za očuvanja radnih mjesta, a negdje je smanjeno u postocima od 10 do 50. U nekim podružnicama u kojima su prestali važiti kolektivni ugovori uslijed roka na koji su bili sklopljeni, produženo je njihovo važenje ili aneksom o valjanosti ugovora, ili su sklopljeni novi, ali neizmijenjeni kolektivni ugovori.

Nagrade za zaposlene vezane za pojačan rad u sezoni se ponegdje isplaćuju, najčešće kako bi se dijelom kompenzirala umanjena plaća, međutim, uglavnom kao nagrade zaposlenicima budući su poslodavci skloni iskoristiti neoporezive iznose nagrada, a ne povećavati bruto plaće.

Predsezone nije bilo, lipanj je bio jako skroman po pitanju broja gostiju. Nešto se pomaknulo u srpnju, a kolovoz je sve iznenadio jer gotovo da i nema prazne sobe. Treba napomenuti i to da nisu svi hoteli bili ni otvoreni u predsezoni, a neki čak nisu bili otvoreni ni u lipnju. Ne očekuje se da će biti gostiju u značajnijem broju na jesen, barem ne u hotelskom smještaju.

Radnika je opet nedostajalo te su se,  kao sezonski radnici, zapošljavali i stranci, uglavnom iz BiH.

Turistički radnici su se odazvali cijepljenju, neki putem prijave u firmi, a neki kod svojih izabranih liječnika opće prakse. Nema podataka koliki je točan postotak procijepljenih radnika u turizmu, ali pretpostavlja se da ih je otprilike 70 posto.

Najveći problem je u onim podružnicama koje su tijekom prošle godine potpisale sporazum da će radnici primati plaću u visini potpore za očuvanje radnih mjesta do proglašenja završetka pandemije, a budući da završetak pandemije nije službeno proglašen, pojedini poslodavci isplaćuju takvu plaću i dalje, unatoč tome što su hoteli otvoreni i potpuno popunjeni.

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete