07.02.2018

„Živim sindikat: SINDIKALNE VRIJEDNOSTI I AKCIJE U SVAKODNEVNOM RADU“

Prva dva dana veljače u Istarskim toplicama za članove Sekcije mladih i Sekcije žena STUH-a održana je prva ovogodišnja radionica iz programa EDUCA  –  sustav sindikalnog osposobljavanja, pod nazivom „Živim sindikat: SINDIKALNE VRIJEDNOSTI I AKCIJE U SVAKODNEVNOM RADU“.
Edukatori su bili Nediljka Buklijaš i Darko Šeperić iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Uz kratak uvod o ulozi sindikata u demokratskom društvu kroz povijest vrlo brzo smo došli do možda i najvažnije teme, a to je uloga sindikata u današnjem društvu, uspjesi sindikata  i na koji se način oni svjesno umanjuju u današnjem javnom diskursu, te što mi možemo učiniti da ulogu sindikata ojačamo, jačajući na taj način i snagu svakog pojedinog radnika na tržištu rada.
Radionica je koncipirana i održana na vrlo zanimljiv i atraktivan način za sve sudionike – na način „aktivnog učenja“, uz mnogo grupnog rada vezanog uz tematiku rada sindikata i sindikalnih vrijednosti i, ne manje bitno, aktivnosti članova sindikata u našoj svakodnevnici. Vježbe su se, osim sindikalnih tema, usmjerile i na međuljudske odnose, sličnosti i različitosti među članovima unutar sindikata, te načinima uspješnog komuniciranja.
Uz grupni rad, bilo je i dovoljno mjesta za diskusije o raznim temama koje su polaznici edukacije smatrali bitnima istaknuti, u većini slučajeva vezanima za poteškoće radnika - članova sindikata na njihovim radnim mjestima. Darko i Neda bili su otvoreni za sva pitanja koja su polaznici imali te su nesebično podijelili svoja znanja i iskustvo stečeno kroz rad u SSSH, kako onima koja se odnose na Hrvatsku, tako i onima o načinu funkcioniranja sindikata diljem Europe i aktivizmu njihovih članova.
Kao jedna od važnijih misli istaknutih na ovoj dvodnevnoj radionici jest  važnost informacije, informiranosti članova te prenošenja informacije među članovima sindikata.

Imajući informaciju o svojim pravima, ali i odgovornostima, te o važnosti i značaju sindikata postajemo snažniji i važniji sudionik / partner / oponent u svim dinamikama na tržištu rada.
Informiran član sindikata biti će zasigurno i aktivniji član sindikata, a snaga sindikata je u brojnosti i aktivnosti njegovih članova,  sve u svrhu borbe za pravedan položaj radnika.

Mia Vitas

Kolektivni ugovori

  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi
  • KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2015. -pročišćeni tekst za NNPreuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUUPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete