30.03.2018

ZAVRŠENI KOLEKTIVNI PREGOVORI O KOLEKTIVNOM UGOVORU UGOSTITELJSTVA

Završeni su kolektivni pregovori za Kolektivni ugovor ugostiteljstva na kojima je dogovorena nova obračunska osnovica u iznosu od 3.040 kn (s dogovorenim povećanjem od 3,1 %)  koja će vrijediti do sklapanja cjelovito preuređenog KUU, ili do 31. prosinca 2019. (do kada će vrijediti novougovoreni KUU).

Najniže bruto osnovne plaće za temeljna ugostiteljska zanimanja povećat će se za 10 % (2. i. 3. razred) odnosno za 16,6 % za 1. razred koji se definira u iznosu zakonom propisane minimalne plaće te će nove najniže osnovne plaće iznositi bruto: za 1. razred: 3.440 kn, za 2. razred: 3.900 kn, za 3. razred: 4.700 kn.

Uskladit će se odredbe o obračunu godišnjeg odmora na način da se subota obračunavat u godišnji odmor radnicima koji rade 6 dana u tjednu, ali je za iste osnovica za obračun godišnjeg odmora 24 dana, a ne 20 dana kao što je slučaj za radnike koji rade 5 dana u tjednu.

Pored ugovaranja novog KUU  s navedenim izmjenama dogovorili smo također:

da će sindikalna strana u društvima koja imaju kućne kolektivne ugovore i tarifne priloge vezane na obračunsku osnovicu iz granskog KUU, a u kojima bi moglo eventualno biti teškoća u primjeni povećanja osnovice od 3 %, pristupiti pregovorima (ili sklapanju sporazuma) kojima će se korigirati tarife i urediti tarifni prilog na način da bude ostvariv i moguć za poslodavca,

da će poslodavačka strana na jesen 2018. dostaviti prijedlog svih izmjena teksta KUU koje nisu u skladu s aktualnim trendovima i potrebama poslovanja (u ovim smo se pregovorima fokusirali samo na izmjene plaća i usklađenje godišnjeg odmora).

S gore navedenim izmjenama pripremili smo tekst novog KUU kojega ćemo potpisati s Hrvatskom udrugom poslodavaca i poslati u daljnju proceduru - objavu u Narodnim novinama i provedbu postupka proširene primjene pri Ministarstvu rada i mirovinskog osiguranja. Dogovorili smo i skoro sazivanje konferencije za novinare na kojoj ćemo prezentirati postignuti dogovor o značajnom povećanju plaća u našem sektoru i nastavku važenja granskog kolektivnog ugovora čime se osigurava kontinuitet uređenja radnih odnosa te minimalnih prava i obveza radnika i poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti.

Kolektivni ugovori

  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi
  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi
  • KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2015. -pročišćeni tekst za NNPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete