07.11.2019

Zahtjevi EFFAT-a za bolju Europu za radnike

Tehnološke inovacije, neprekidna klimatska kriza, ustrajnost neoliberalne politike i sve veća otrovnost nacionalističkih pokreta, a da se i ne spominje pohlepni kapitalizam, predstavljaju niz izazova za EFFAT i njegove sindikate članice – oni su prijetnja radnim ljudima u Europi. Izgradnja snage radnika nikada nije bila važnija. Snažni sindikati štite i unaprjeđuju radnička prava i bit će ključni za jamčenje socijalne pravde, mira, demokracije i pravedne i održive Europe za sve.

Imajući to u vidu, EFFAT je spreman implementirati naprednu praktičnu strategiju za unaprjeđenje radničkih prava i uvjeta rada uz snažno angažiranje i jasan akcijski plan.

RAST PLAĆA I DOSTOJANSTVENI UVJETI RADA

Svi radnici članovi EFFAT-a zaslužuju povećanje plaća i dostojanstvene uvjete rada bez nesigurnosti. Dostojanstvo na radnom mjestu u svim sektorima može potjecati samo iz zdravih industrijskih odnosa i čvrstih kolektivnih ugovora. Takvi sporazumi trebaju vrijediti za sve radnike, uključujući i one najugroženije skupine kao što su radnici u kućanstvu ili radnici preko internetskih platformi. Zajedno s regulatornim odredbama, nacionalni kolektivni ugovori štite radnike od neravnopravnosti i siromaštva makar imaju posao, jamčeći im pravedan udio u dobiti od povećanja produktivnosti.

ZDRAV PLANET ZA PRAVEDNU TRANZICIJU

EFFAT-ovi sektori nesumnjivo imaju značajan utjecaj na okoliš, ali i na naše članove izrazito utječu klimatske promjene zbog tisuća radnih mjesta koja mogu biti njima pogođena. Zato je bavljenje klimatskom krizom ujedno i profesionalni prioritet i ljudska odgovornost za EFFAT: moramo pojačati borbu za spašavanje planeta, brzo prelazeći na ekološki održivi lanac opskrbe hranom od polja do stola, uz pomoć implementacije konkretnih regulatornih mjera koje su usmjerene na buduća događanja, a temelje se na znanosti. Sindikati moraju stajati zajedno na čelu ove bitke za našu budućnost.

OKONČAVANJE SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA I ZLOSTAVLJANJA NA RADNOM MJESTU

Konvencija Međunarodne organizacije rada broj 190 o nasilju i uznemiravanju mora se hitno ratificirati obvezujućim zakonodavstvom koje će donijeti bolje uvjete rada i okončati rodno uvjetovano nasilje na radu. EFFAT će se boriti osigurati da svi imaju pravo zarađivati za život bez straha od nasilja ili uznemiravanja.

LJUDI PRIJE PROFITA

EFFAT zahtijeva novi održivi poslovni model koji štiti interese radnika. Moramo zaustaviti kratkoročne financijske interese – i posebno tvrdokoran fokus na dobit dioničara – koji diktiraju kako se vode kompanije koje kotiraju na javnom tržištu: kako bi maksimizirale dobit, cijene dionica i dividende, kompanije provode poslovne strategije koje štete radnicima u cijeloj Europi. EFFAT poziva na hitno usvajanje pravila EU koja se bore protiv financijskih špekulacija, sprječavaju izbjegavanje plaćanja poreza i jamče fiskalnu pravdu.

INTEGRACIJA MIGRANATA NA TRŽIŠTU RADA

EFFAT zastupa prava svih radnika bez obzira na njihovu nacionalnost ili imigracijski status. Izražavamo duboko žaljenje što u svim našim sektorima prevladavaju poslodavci koji iskorištavaju migrante; potrebne su hitne mjere kako bi se migranti mogli integrirati u europsku radnu snagu, s valjanim pristupom kvalitetnim radnim mjestima kao i obuci na radnom mjestu koja će im omogućiti napredovanje u odabranom području rada.

ODRŽIV LANAC OPSKRBE HRANOM KOJI SE TEMELJI NA SOCIJALNIM STANDARDIMA  

EFFAT čvrsto vjeruje da održivi lanac opskrbe hranom podupire poštivanje socijalnih standarda i dostojanstvo radnika. Nikakva dodijeljena sredstva, subvencije i strategije nabave ne bi smjela zanemariti uvjete rada zaposlenih u cijelom lancu opskrbe hrane.

Kolektivni ugovori

  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi
  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi

Anketa

Kao radnik / radnica u ugostiteljstvu najnezadovoljniji/a sam:
Pogledajte ostale ankete