13.11.2017

Zagreb Youth Summit 2017.

U razdoblju od 6. do 9. studenog 2017. godine na Zagreb Youth Summitu okupilo se dvjestotinjak društveno i politički aktivnih mladih pojedinaca iz cijelog svijeta s ciljem produbljivanja njihovog razumijevanja suvremenih izazova koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju stabilnosti i napretku demokracije. Summit je globalnog karaktera upravo zbog razumijevanja da se demokracija, kao univerzalna vrijednost, mora univerzalno braniti i univerzalno napredovati. Ispred Sekcije mladih Sindikata turizma i usluga Hrvatske na Summitu je sudjelovao njezin predsjednik Ivan Blažević.

Svjedoci smo brojnih liberalnih autokracija i iliberalnih demokracija u nastanku diljem svijeta. Ovaj fenomen, koji nastaje iz zloupotrebe izbornih procesa i drugih demokratskih mehanizama, ima zajedničke karakteristike poput srozavanja medijskih i drugih sloboda te delegitimizacije političke opozicije i civilnog društva. Zagreb Youth Summit zamišljen je kao forum koji za cilj ima povezivanje boraca za demokraciju iz raznih krajeva svijeta kako bi produbili svoje razumijevanje o suvremenim izazovima koji predstavljaju značajnu prijetnju stabilnosti i napretku demokracije.

Svrha ZGYS-a, kao jednog od najvećih okupljanja u regiji Zapadnog Balkana, jest ponuditi moguća rješenja i učinkovite odgovore na uočene izazove kroz različite forme događaja. ZGYS predstavlja strukturiran i dugotrajan napor u povezivanju mladih ljudi. Tako je prvi summit održan 2009. u Beogradu, a iduća dva u Prištini i Sarajevu.
Fokus Summita je na mladima i na novoj generaciji. U starim, uspostavljenim demokracijama mladi i najnovije generacije često nisu svjesni što je na kocki pa u skladu s time demokraciju uzimaju zdravo za gotovo. U neliberalnim, nedemokratskim državama predstavnici ove generacije svjesni su koristi koje proizlaze iz demokracije, ali im nedostaje podrške, zaštite i mogućnosti za razvijanje demokratske političke kulture kao preduvjeta za demokratsku stabilnost. Svaka inicijativa koja je fokusirana na obranu, unaprjeđenje i širenje demokracije mora uzeti u obzir ove generacijske izazove.

Ovaj forum teži k tome da formulira generacijski pristup prijetnjama demokraciji na globalnoj razini - pristup koji može odgovoriti i na stare i na nove izazove, izazove iznutra i izvana, izazove koji dolaze od država i od drugih čimbenika koji doprinose demokratskoj regresiji. Kako bi svladali te izazove akademici, aktivisti, umjetnici, političari i drugi djelatnici iz različitih područja javnog i društvenog života pokušavaju ponuditi rješenja – generacijska, održiva i dugoročna.

Kroz analizu izazova na globalnoj, društvenoj i političkoj razini Summit je nastojao formulirati generacijski pristup prema suvremenim prijetnjama demokraciji.

Prvi panel Summita fokusiran je na zloupotrebu demokratskih načela čemu svjedočimo u razvijenim demokracijama, ali i državama u tranziciji. U iliberalnim i tranzicijskim političkim sustavima, vladajući sve više koriste demokratska sredstva kako bi opstali na vlasti ili ostvarili protudemokratske političke ciljeve poput uništenja civilnog društva ili smanjenja prava manjina.
Na globalnoj razini svjedočimo porastu broja liberalnih autokracija i iliberalnih demokracija. Ovaj fenomen koji proizlazi iz zloupotrebe izbornih procesa i drugih demokratskih mehanizama sa sobom donosi i druge karakteristike poput suzbijanja medijskih i drugih sloboda, delegitimizacije političke opozicije i civilnog društva.
Demokracija nije samo ljudsko pravo već je također i oblik društvenog upravljanja koji podazumijeva društveni, politički i institucionalni kontekst u kojem sva ljudska prava i slobode mogu biti ostvarene i poštovane. Ona je također jedino jamstvo za poštovanje prava unatoč pojedinačnoj pripadnosti manjini ili većini. Iz toga razloga ljudska prava i demokracija su neizbježno povezane.
Svako političko razdoblje ima svoj kontekst i izazove. Neke od prijetnji demokraciji koje susrećemo danas postoje već dugi niz godina, a neke su potpuno novi fenomeni. Unatoč tome moramo biti svjesni da je borba za demokraciju i borba protiv iliberalnih, totalitarnih i nasilinih tendencija transgeneracijski i međugeneracijsko nastojanje cijelog čovječanstva.

Zagreb Youth Summit organizira Inicijativa mladih za ljudska prava u suradnji s udrugom Heartefact i uz podršku fondacija National Endowment for Democracy i FORUM 2000 te World Youth Movement for Democracy i Europske komisije.

 

Kolektivni ugovori

  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi
  • KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2015. -pročišćeni tekst za NNPreuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUUPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete