05.06.2018

Sjednica Izvršnog odbora EFFAT-a

Dana 29. i 30. svibnja u Briselu je održana je sjednica Izvršnog odbora EFFAT-a na kojoj svoje mjesto imaju i predstavnici Odbora mladih EFFAT-a.
Provodile su se pripreme za predstojeći kongres čije je održavanje planirano za  kraj  2019. godine. Svi prisutni članovi Odbora usuglasili su se da grad domaćin bude Zagreb s obzirom da u Hrvatskoj  EFFAT ima svoje dvije članice: Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske. Predložene su izmjene Statuta EFFAT-a s uvrštenjem balkanske regije kao posebne regije, program rada od 2020. do 2024. godine te izbori za novog glavnog tajnika EFFAT-a koji će organizaciju voditi u predstojećem razdoblju nakon kongresa.

Predstavljena je međunarodna kampanja IUF-a : Marriott je postao najveći hotelski lanac na svijetu s više od 6.400 hotela u 126 zemalja, preko 220.000 zaposlenika diljem svijeta i s globalnom dobiti od gotovo milijardu dolara. Danas je svijet usmjeren na okončanje seksualnog uznemiravanja i rodno uvjetovanog nasilja na poslu. Radnici Marriott-a smatraju kako je  seksualno uznemiravanje tipično za hotelsku industriju  te da su postojeće mjere za sprječavanje ili otklanjanje problema neadekvatne.
EFFAT i članovi Izvtšnog odbora EFFAT-a u potpunosti podupiru radnike Marriota diljem svijeta i njihove zahtjeve:
1. uvođenje mjera za sprečavanje ili obeshrabrivanje seksualnog uznemiravanja,
2. uvođenje mjera za promptnu reakciju na slučajeve seksualnog uznemiravanja,
3. uvođenje mjera koje bi radnicima jamčile osjećaj sigurnosti pri iznošenju pritužbi na seksualno uznemiravanje.
Situacija nije jedinstvena za Marriott, ali Marriott je jedinstveno postavljen kao hotelski lanac koji bi poslužio kao primjer u zaustavljanju seksualnog uznemiravanja i koji bi postavio novi standard za svjetsku hotelsku industriju.

Ostale važnije  teme na sjednici bile su: starenje radne snage i nezaposlenost mladih, suradnja između EFFAT-a, EFBWW i ETF-a, međunarodna trgovina, Direktiva pisane izjave, Direktiva transparetnosti i predvidljivost radnih uvjeta, Europski globalizacijski fond, pogled na Direktivu o upućivanju radnika na rad u inozemstvo, europska usluga e-kartice, balans između poslovnog i privatnog života, pristup socijalnoj sigurnosti za sve vrste zaposlenja i radnika (Europski stup socijalnih prava).

Sunčica Benović, tajnica i pravna savjetnica  STUH-a prezentirala  je stanje socijalnog dijaloga na nivou djelatnosti turizma i usluga u RH s naglaskom na važnosti bipartitnog socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, a posebno nužnosti reguliranja instituta kontrole primjene zaključenog granskog kolektivnog ugovora u dijelu isplata ugovorenih plaća za pojedine grupe zanimanja. Također je  istakla važnost nacionalnog zakonodavstva koje bi trebalo regulirati obveze i ovlasti Inspekcije rada u odnosu na  buduću  Inspekciju rada na nivou Europske Unije kako bi se učinkovito štitila prava svih radnika iz ostalih zemalja EU i trećih zemalja,  a posebno prava upućenih radnika vezano za provedbu Direktive o upućenim radnicima koja će stupiti na snagu u lipnju 2018.  

U ime Odbora mladih EFFAT-a govorio je kolega Huseyin Anapali iz sindikata TARIM IS, koji je predstavio aktivnosti matičnog sindikata i položaja mladih na tržištu rada u Turskoj. Pozivanje mladih na Izvršni odbor EFFAT-a postala je već uhodana praksa – mladi  predstavljaju dobre prakse i aktivnosti koji mogu poslužiti članicama za primjer kako raditi s mladima.

Sunčica Benović
Ivan Blažević

 

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi
  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete