12.02.2018

Sindikat dogovorio povećanje plaća u Valamaru!

Sindikat turizma i usluga Hrvatske održao je pregovore u Valamaru Rivieri d.d. Poreč  8. veljače ove godine na kojima je s Upravom dogovoreno povećanje minimalne plaće za čak tisuću kuna pa tako od 1. travnja ove godine niti jedna plaća radnika koji  po složenosti poslova obavljaju  najjednostavnije poslove neće biti niža od 5.000,00 kn neto.
Osim povećanja plaće dogovoreno je da će se visina koeficijenata za obračun plaće povećati većem broju radnika, nakon provedenog postupka usuglašavanja sa sindikatom.
U Kolektivnom ugovoru propisuje se obvezna isplata dara u naravi od 1. siječnja 2018., a iznos je povećan sa  400,00 na 600,00 kn (neoporezivo).
Od 1. lipnja 2018. obračunska osnovica place povećava se za 2 posto, a od 1. prosinca 2018. za još 2 posto  (ukupno 4 posto).
Na plaći za kolovoz  svim radnicima isplatit će se dodatak na plaću u visini od 500,00 kn bruto.
Odluku o povećanju minimalnih primanja s 4.000 na 5.000 kn za sve djelatnike, tzv. „Valamar jamstvo”, Uprava Valamara donijela je danas sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), a koja stupa na snagu s 1. travnja ove godine.
Osim samog povećanja neto primanja, sezonskim radnicima koji dolaze raditi u Valamar osigurani su smještaj i tri topla obroka dnevno na trošak poslodavca, a također, Valamar ove sezone za sezonske radnike otvara i četvrti hotel “Kuća Valamar”. Inače, za ovu je godinu Valamar  osigurao 1.200 ugovora za stalnog sezonca i 400 novih ugovora za stalni radni odnos.
Čini se da su poslodavci koji žele zadržati kvalitetu i  visoku razinu usluge konačno shvatili kako se radnike za njihov rad treba i pošteno platiti i osigurati im pristojne uvjete rada. Bravo!

Kolektivni ugovori

  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi
  • KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2015. -pročišćeni tekst za NNPreuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUUPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete