20.02.2018

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE: U PLAVOJ LAGUNI POTPISAN ANEKS KOLEKTIVNOG UGOVORA KOJI RADNICIMA JAMČI POVEĆANJE PLAĆE U PROSJEKU OD 7%

Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije danas su potpisali s Upravom Plave lagune Aneks Kolektivnog ugovora koji radnicima jamči veće plaće, ali i položaj te ostala prava radnika. Plaće radnika će tako biti povećane u prosjeku za 7 posto, dok za neke grupe radnika i za sobarice one će rasti za 10 i više posto. Kolektivni pregovori socijalnih partnera su rezultirali ujednačavanjem prava radnika Plave lagune i Istraturista, s obzirom na pripajanje Istraturista d.d. Plavoj laguni. Tako od 1. siječnja 2018. Kolektivni ugovor Plave lagune d.d. vrijedi za sve radnike u društvu, primjenjuje se novi Tarifni prilog i koeficijenti pojedinih radnih mjesta, a socijalni partneri su dogovorili i povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od 4 % počevši od 1. lipnja 2018. tako da će radnicima destinacije Poreč plaća porasti za 5%, a radnicima destinacije Umag 9%. Usklađena su i ostala materijalna prava u maksimalnom neoporezivom iznosu, božićnica 2.500 kn, dar u naravi 600 kn, dar djeci 600 kn kao i regres za godišnji odmor 70 kn po danu godišnjeg odmora i stimulacija od po 500 kn za lipanj i srpanj koji su ugovoreni kao plaća u bruto iznosu. Pored ujednačavanja prava iz Kolektivnog ugovora, dodatno će se povećati plaća pojedinim radnicima i grupama radnika, a posebno sobaricama za 10 i više posto. Zahvaljujući promjenama Pravilnika o porezu na dohodak, prema kojemu troškovi prehrane i personalni smještaj za sezonske radnike ne podliježu oporezivanju otvorio se prostor da socijalni partneri dogovore subvencioniranje poslodavca 50% toplog obroka radnicima koji nemaju osiguran personalni smještaj kod poslodavca što STUH posebno pozdravlja. STUH je godinama ukazivao na potrebu rasterećenja djelatnosti po pitanju poreznih davanja. Ukazivali smo na neprihvatljivo visoku stopu PDV-a uspoređujući se s nama konkurentskim zemljama, smatrali smo da su neprihvatljivi troškovi 164 parafiskalna nameta, (prema zadnjem popisu Ministarstva financija), a u taj broj nisu uključeni brojni županijski i lokalni nameti. Ukupna vrijednost popisanih nameta penje se iznad 8,9 milijardi kuna, od čega poduzetnici plaćaju više od 5,1 milijarde, dok ostatak od nešto više od 3,8 milijardi kuna plaćaju „obični“ građani. Također smo ukazivali na veliku razliku između bruto i neto plaće, odnosno na previsoka davanja državi što u konačnici sprječava poslodavce da radnicima znatnije povećaju plaće. Upravo na primjeru Plave lagune, ali i još nekih društava potvrđuje se da smo imali ispravan pristup tvrdeći da veći profit poslodavaca otvara vrata sindikatima da se izbore za veća prava radnika. S obzirom na prošlogodišnje probleme s nedostatkom sezonskih radnika, STUH također podržava napore poslodavca za njihovim zadržavanjem, a čemu će svakako pridonijeti znatnije podizanje plaća, materijalnih prava, uvjeta rada kao i podizanje standarda smještaja radnika.

• ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi
  • KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2015. -pročišćeni tekst za NNPreuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUUPreuzmi

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?