07.11.2018

Predstavljanje STUH-a u Ekonomskoj školi Mijo Mirković u Rijeci

Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju obilježavat se u Ekonomskoj školi „Mijo Mirković“ u Rijeci od 5. do 9. studenoga 2018. godine, nizom aktivnosti i zanimljivih predavanja.
Prvi dan otvaranja započeo je predavanjem "Sindikalna zaštita prava radnika" koje je držala Petra Vaci, pravna povjerenica u teritorijalnom uredu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Rijeka, te Ivan Blažević, aktivist i volonter Sekcije mladih SSSH.
Odazvalo se 40-tak učenika završnih razreda Ekonomske škole.

Ova aktivnost temeljila se na zajedničkom druženju volontera aktivističke grupe lokalnih volontera Rijeka  na kojoj su sudjelovali Dorotea Zec, Petra Vaci, Marijana Smokvina i Ivan Blažević, a koja je održana 20. travnja ove godine u Radničkom domu u Rijeci. Dodatno se zahvaljujemo i kolegicama Dorotei i Marijani iz Sindikata pomoraca Hrvatske koje su sudjelovale u osmišljavanju ove aktivnosti te predloškom svoje prezentacije aktivno bile dio zajedničkog tima.

Nakon uvodnog predstavljanja i otvorenja Europskog tjedna vještina ravnateljica škole u nastavku je prepustila mladim aktivistima SSSH da nastave predstavljanje teme "Sindikalna zaštita prava radnika".
U prvom dijelu, kolegica Petra govorila je o radu kao pojmu, a učenici su iznosili njihova tumačenja pojma rada.
Spomenula je Opću deklaraciju o ljudskim pravima te kakva je organizacija sindikat. S mladima smo raspravljali o uvjetima rada za mlade osobe na hrvatskom tržištu rada i što mladim radnicima takvi uvjeti rada donose (nesigurnost, potplaćenost, niske plaće, nemogućnost zasnivanja obitelji, odgađanje budućnosti – sve što proizvode atipični i nesigurni oblici rada).
Govorili smo o povijesti sindikalnog aktivizma i borbe koja je započela prvom industrijskom revolucijom, o borbi radnika za osamsatno radno vrijeme i o borbi radnika u Chicagu, odnosno štrajku kada je 1. svibnja 1886. 40 000 radnika stupilo u štrajk zahtijevajući osmosatno radno vrijeme.
U drugom dijelu prezentacije smo govorili o onome što je osnovna zadaća sindikata. U ovom dijelu je kolega Ivan govorio kako i na koji način rade sindikat i podružnica u jednom društvu u turističkom sektoru. Bilo je riječi o radničkim materijalnim i nematerijalnim pravima koji su sastavni dio svakog kolektivnog ugovora, o tijeku kolektivnih pregovora i o načinima reagiranja sindikata u slučaju kršenja radničkih prava.
Učenicima su predstavljena prava radnika regulirana Zakonom o radu Republike Hrvatske, kao i prava za koja se sindikat mora izboriti u okviru kolektivnog ugovora kako bi bila povoljnija i bolja za radnike u određenom sektoru ili na razini društva od onih ugovorenih Zakonom o radu.
Govorili smo o kampanji SSSH „Rad po mjeri čovjeka“ te o prijašnjim kampanjama Saveza kao što su suzbijanje rada na crno, neisplata plaća itd.
Spomenuli smo i prosvjed održan zbog najavljene mirovinske reforme i naglasili važnosti zbog kojih se treba oduprijeti prijedlogu Vlade RH.


Petra Vaci
Dorotea Zec
Ivan Blažević

 

Kolektivni ugovori

  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi
  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi
  • KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2015. -pročišćeni tekst za NNPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete