11.02.2019

Osnaživanje mladih radnika da mijenjaju sindikate

U Sesimbri u Portugalu od 5. do 7. veljače održan je trening u organizaciji Odbora mladih EFFAT i ETUI-a (Europskog sindikalnog instituta) o temi „Osnaživanje mladih radnika da mijenjaju sindikate“.
Trening je okupio 30 mladih radnika i radnica iz svih djelova Europe. Predstavnici STUH-a odnosno Sekcije mladih STUH-a bili su Ivan Blažević i Marko Paušić.
Mlade se upoznalo s radom ETUI-a i EFFAT-a. Nakon toga je uslijedilo definiranje smjernica u vezi implementacije Prisege za mlade na koju su se sindikati učlanjeni u EFFAT obvezali u radu s mladima te rasprava o dosadašnjim dostignućima iz navedenog dokumenta.
U dijelu vezanom za „Starenje radne snage i novih mladih talenata“ govorilo se o praksama na razini Europe u obje navedene teme, u smislu kako radnicima starije dobi omogućiti lakšu prilagodbu, a mladima omogućiti učenje i praktični dio, što pokazuje da su ove teme povezane zbog potrebe prijenosa znanja i vještina između radnika/ica.
Zadnja tema prvog dana programa bila je prekarni oblici rada, odnosno atipični ili nesigurni oblici rada u Europi. Predstavnici svake zemlje predstavili su neki uspjeh sindikata vezano za navedenu tematiku gdje se jednim dijelom riješio problem nesigurnosti radnog mjesta u našim sektorima, odnosno turizmu, poljoprivredi i proizvodnji hrane.
Drugog dana treninga uslijedile su pripreme za Konferenciju za mlade koja će se održati u Zagrebu u studenom ove godine, dan prije samog Kongresa EFFAT-a. Kroz grupni rad definirano je 5 ključnih tema koje će se obrađivati na samoj Konferenciji te osmišljavanje slogana na EFFAT-ovoj Konferenciji za mlade.
Nakon toga izrađivali smo roadmap (putokaz) aktivnosti Odbora mladih kroz cijelo mandatno razdoblje nakon EFFAT-ova  Kongresa krajem 2019. godine pa sve do 2024. godine.
Ta se aktivnost radila kroz grupni rad polaznika treninga gdje se na mapi izrađivao vremenski tijek svake ideje svih 5 grupa u kojoj je sudjelovalo po 6 sudionika.
U poslijepodnevnom dijelu tog dana definirali smo i raspravljali o budućim dokumentima kao temeljima za rad Odbora mladih EFFAT-a i raspravljalo se o deklaracijama - jedna je posvećena učenicima strukovnih zanimanja u sektorima EFFAT-a, a druga je o uključivanju mladih radnika i žena kao ugroženih skupna na tržištu rada na europskoj razini. Dokumente im je predstavio sadašnji član Odbora mladih Ivan Blažević.
Trećeg i završnog dana treninga priključili su nam se sadašnji generalni tajnik EFFAT-a, Harald Wiedenhofer, te Kristjan Bragason, za sada jedini kandidat za generalnog tajnika EFFAT-a za buduće mandatno razdoblje.
Četvero mladih aktivista predstavili su im odrađeno na treningu te dosadašnje ideje i aktivnosti za naredno razdoblje. Harald Wiedenhofer  je pohvalio rad Odbora koji je, uz sve poteškoće,  radio najbolje što je mogao, komentirao je predloženo uz neke dodatne smjernice budućim tijelima EFFAT-a u radu s mladima. Kristjan Bragason je u kratkim crtama predstavio način budućeg rada  s mladima koji podrazumijeva još veće  uključivanje mladih u sve strukture EFFAT-a. Predložio je uvođenje programa pripravništva u EFFAT-u koji bi podrazumijevao rad mladih u EFFAT-u tijekom određenog razdoblja kako bi prošli sve strukture i vidjeli što i kako EFFAT radi.

Ivan Blažević, Marko Paušić

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi
  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete