21.12.2018

Održana Sjednica Izvršnog odbora EFFAT-a

U  Briselu je  17. i 18. prosinca 2018.  održana  sjednica Izvršnog odbora  EFFAT-a – Europske federacije sindikata čiji je STUH punopravni član, a  na kojoj su  sudjelovali Sunčica Benović, tajnica STUH-a i Predsjednica EFFAT-ovog Odbora za turizam i Ivan Blažević, dopredsjednik EFFAT-ovog Odbora mladih.
Na sjednici je  usvojena Odluka o odrržavanju 5. EFFAT-ovog Kongressa  koji će se održatu od 6. -7.11.2019.g. u Zagrebu u hotelu Westin, kao i nacrt drnevnog reda Kongresa, prijedlog Statuta, prijedlog Radnog programa  2020.-2024. i ostalih radnih materijala koji će se finalno usvajati na tijelima tijekom 2019. godine
Tijekom zasjedanja IO, između ostalog, raspravljalo se o Direktivi EU o izaslanim radnicima i zaštiti radnika koji su upućeni u druge zemlje EU, a posebno su naglašeni slučejavi kršenja radničkih prava radnika iz Rumunjske, Bugarske i drugih istočnoeuropskih zemalja. U tim i ostalim slučajevima predviđa se  učinkovito djelovanje Eurospke inspekcije rada i kvalitetan socijalni dijalog na eurospkoj razini.
Posebno se raspravljalo o masovnoj pojavi radnika zaposlenih od strane poslodavaca registriranih putem internet platformi : dostavljača hrane i pića čija se radnička prava reguliraju  izvan postojećeg radnog zakonodavstva zemalja u kojima su zaposleni, kao i radnica zaposlenih kao pomoć u domaćinstvima uz naglasak na potrebu njihovog  sindikalnog organiziranja u cilju pružanja adekvatne zaštite.   

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi
  • ODLUKA O PROŠIRENJU PRIMJENE KUUPreuzmi
  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete