03.04.2017

Jačanje liderskih kapaciteta za EFFAT-ove mlade članove/ice Odbora

U organizaciji EFFAT-a (Europske sindiklane središnjice za prehranu, poljoprivredu i turizam), te ETUI-a (Europskog sindikalnog instituta), uz financijsku podršku Europske Unije u Brusselsu je od 21. do 23.ožujka održana radionica: „Jačanje liderskih kapaciteta za EFFAT-ove mlade članove/ice Odbora“.

Na radionici su sudjelovali mladi iz svih dijelova Europe - Španjolske, Njemačke, Austrije, Turska, Malte, Bugarske, Albanije, Srbije, Hrvatske ...

Prvog radnog dana radionice „mapirali“ smo  sindikate kako u individualnom tako i grupnom radu i debitirali o raznim praksama, pozitivnim i lošijim iskustvima u radu s mladima. U fokusu su bile četiri ključne teme u usporedbi naših organizacija:
- demokracija
- zastupljenosti mladih
- regrutacija i organiziranje
- liderske vještine i sposobnosti

Drugi dio prvog radnog dana ostavljen je za liderske stilove i vještine pri čemu smo raspravljali o četiri glavne vještine:
- autokratska
- birokratska
- demokratska
- stil „laissez-faire“

Drugog dana smo preko Skypa razgovarali s Victoriom Nagy, potpredsjednicom Odbora mladih ETUC-a koja je govorila o tome koje karakteristike treba imati i posjedovati mladi sindikalni lider.
Sudjelovali smo u kampanji ETUC-a „Rast plaća“ s kojom smo željeli proučiti da svi mladi radnici Europljani zaslužuju veće plaće.

Radilo se i na javnom nastupu pa je tako Romeo Alavi Kia iz Instituta za integracije predstavio načine za poboljšanje javnog govora provođenjem niza vježbi udisaja i izdisaja kako bi se suzbila tjeskoba, nervoza i trema pred javni nastup.

Trećeg i zaključnog dana tečaja kolega Enrico Somaglia izvijestio je prisutne o tome što se sve radilo u prethodne tri godine. Teme koje su se pokazale aktualnima jesu nezapsolenost mladih, digitalizacija rada i poslova, socijalne smjernice su pod prijetnjom zbog ograničavanja i smanjenja prihoda u državnim blagajnama zemalja članica.

Zaključak radionice je taj da postoji hitna potreba za jakom zastupljenošću mladih u sindikatima, ali u mnogim organizacijama prisutan je nedostatak vještina, osoblja i sredstava za sektor mladih. Odbor mladih EFFAT-a može biti vrijedna platforma za razmjenu strategija i ideja.
Sljedeća sjednica planirana je za mjesec lipanj u Portugalu, Teme će uključivati kolektivno pregovaranje, vještine pregovaranja i digitalizaciju te univerzalnu minimalnu plaću.

Kolektivni ugovori

  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi
  • KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2015. -pročišćeni tekst za NNPreuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUUPreuzmi
  • Odluka proširenje Dodatka I. KU ugostiteljstvaPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete