07.03.2017

Čestitamo vam Međunarodni dan žena!

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta.  Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.
Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija i 8. je ožujak proglašen Međunarodnim danom žena. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo više od  miliijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku koji se dogodio zbog slabih mjera sigurnosti na radu. Početkom 1.  svjetskog rata žene širom Europe osmog su  ožujka 1913. održale demonstracije za mir.
Borba za ravnopravnost žena nije  završena i traje i danas. 
Savez samostalnih sindikata Hrvatske prosvjednom akcijom  „Žene protiv bijede“ upozorava na teške socio-ekonomske uvjete u kojima žive žene svih dobi u Hrvatskoj,
- gdje 96 % novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme,
- gdje su žene izložene seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i ucjenjivanju na radnome mjestu,
- gdje sve veći broj umirovljenica živi ispod linije siromaštva,
- gdje žene primaju manju plaću za jednaki rad,
- gdje nije osiguran dovoljan broj jaslica i vrtića, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosljetljivije skupine,
- gdje se ženama uskraćuju reproduktivna, seksualna i prava na besplatnu zdravstvenu skrb,
- gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.
Iz SSSH poručuju:  Nećemo dozvoliti daljnje urušavanje ženskih ljudskih prava. Tražimo da Vlada Republike Hrvatske prestane kršiti ustavne odredbe, zakone i međunarodne dokumente koje je dužna provoditi.
Akcija započinje okupljanjem pred Radničkim domom u 9:00, odakle se autobusom s izvješenim transparentima kreće pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a ispred svakog ministarstva će se održati kratki govori i predati zahtjevi.
Nakon obilaska ministarstava okupljanje je na Trgu bana Josipa Jelačića u 12:00 sati.
SSSH poziva sve da se pridruže prosvjedu u što većem broju kako bi se upozorila javnost  na sve veće žensko siromaštvo i odgovornost Vlade RH.
Svim svojim članicama i svim građankama Republike Hrvatske Sindikat turizma i usluga Hrvatske čestita 8. ožujka, Međunarodni dan žena!

Kolektivni ugovori

  • NN 36/2018 (18.4.2018.), Kolektivni ugovor ugostiteljstvaPreuzmi
  • KOLEKTIVNI UGOVOR UGOSTITELJSTVA 2015. -pročišćeni tekst za NNPreuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUUPreuzmi
  • Odluka proširenje Dodatka I. KU ugostiteljstvaPreuzmi

Anketa

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije od sindikalne ponude?
Pogledajte ostale ankete